Σκολίωση: Πού οφείλεται;

Σκολίωση: Πού οφείλεται;

Καταρχάς, να ξεκαθαριστεί πως όταν μιλάμε για σκολίωση αναφερόμαστε σε μια πλάγια απόκλιση στο μετωπιαίο επίπεδο σχετιζόμενη με στροφή. Ειδικότερα, η σκολίωση μπορεί να έχει άγνωστη αιτιολογία ή να είναι δευτεροπαθής λόγω υποκείμενης νόσου. Η σκολίωση από άγνωστη αιτιολογία είναι γνωστή ως ιδιοπαθής σκολίωση και πλήττει κυρίως υγιείς γυναίκες στην εφηβεία, παρόλο που μπορεί να συμβεί και σε άνδρες καθώς και σε μικρότερες ηλικίες.

Αν και η αιτία αυτής της σπονδυλικής παραμόρφωσης παραμένει άγνωστη, ενδέχεται να έχει πολυπαραγοντική προέλευση με γενετικούς και κληρονομικούς παράγοντες να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Ωστόσο, η ανάπτυξη σκολίωσης δεν έχει συσχετιστεί με παράγοντες διατροφικούς ή στάσης του σώματος, άθληση, χρήση σακιδίου ράχης ή μεταφορά βαριάς σχολικής τσάντας.

Η δευτεροπαθής σκολίωση σχετίζεται συνήθως με νευρομυϊκές παθήσεις (εγκεφαλική παράλυση, πολιομυελίτιδα, μηνιγγομυελοκήλη, μυοπάθεια, κλπ.) ή παθήσεις του συνδετικού ιστού (σύνδρομο Marfan, σύνδρομο Ehler-Danlos, κλπ.). Όταν η σκολίωση είναι δευτεροπαθής λόγω σπονδυλικής δυσπλασίας, είναι γνωστή ως συγγενής σκολίωση.

Tags