Συμμετοχή του Δρ. Βασίλη Λυκομήτρου στην εκτελεστική επιτροπή της Παγκόσμιας Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης

Συμμετοχή του Δρ. Βασίλη Λυκομήτρου στην εκτελεστική επιτροπή της Παγκόσμιας Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης

Ο εξειδικευμένος χειρουργός σπονδυλικής στήλης Δρ. Βασίλης Λυκομήτρος συμμετέχει στην εκτελεστική επιτροπή της Παγκόσμιας Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης, η οποία καθορίζει τις παγκόσμιες κατευθυντήριες γραμμές στον τομέα της χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης.
Χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της εφηβικής σκολίωσης

Χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της εφηβικής σκολίωσης

Η χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της σκολίωσης συνιστάται για άτομα με καμπύλες συνήθως μεγαλύτερες από 45º ή 50º και/ή που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο συνεχούς επιδείνωσης ακόμα και μετά το πέρας της ανάπτυξής τους. Καμπύλες που μεγαλώνουν πολύ μπορεί να προκαλέσουν πόνο, να περιορίσουν ορισμένες λειτουργίες του σώματος και να προκαλέσουν δυσκολία ή δυσφορία στην αναπνοή. Η χειρουργική επέμβαση είναι σχεδόν πάντα μια οικογενειακή απόφαση, μια απόφαση που ο ασθενής και η οικογένειά του θα πάρουν με βάση τη συμβουλή του εξειδικευμένου Ορθοπαιδικού.

Στόχοι Θεραπείας

Ελαχιστοποίηση της σπονδυλικής καμπυλότητας και στρέβλωσης κατά τη διάρκεια της ζωής του ασθενούς. Μεγιστοποίηση της λειτουργίας των πνευμόνων κατά τη διάρκεια της ζωής του ασθενούς. Ελαχιστοποίηση του βαθμού οποιασδήποτε τελικής σπονδυλικής παραμόρφωσης. Μεγιστοποίηση της κίνησης του θώρακα και της σπονδυλικής στήλης. Ελαχιστοποίηση των επιπλοκών, των διαδικασιών θεραπείας, των νοσηλειών και του φορτίου για την οικογένεια. Βελτίωση της συνολικής ανάπτυξης του ασθενή.

Εάν χρειάζεστε επέμβαση για σκολίωση, μπορείτε να αναμένετε τα ακόλουθα:

Στην εφηβική ιδιοπαθή σκολίωση, η κύρια χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται σήμερα είναι η επέμβαση σπονδυλοδεσίας. Σε αυτήν την επέμβαση, μεταλλικά εμφυτεύματα συνδέονται με τη σπονδυλική στήλη και στη συνέχεια συνδέονται δύο ράβδους. Αυτή η διάταξη κρατά την διόρθωση της σπονδυλικής στήλης στη θέση της μέχρι οι σπόνδυλοι να αναπτύξουν οστικό δέσιμο να συγκολληθούν στη σωστή θέση. Η τομή συνήθως γίνεται στην πλάτη του ασθενούς, αλλά μπορεί να γίνει μπροστά σε σπάνιες περιπτώσεις. Η επέμβαση θα διαρκέσει αρκετές ώρες για να ολοκληρωθεί. Οι ασθενείς συνήθως παραμένουν στο νοσοκομείο για 3 έως 6 ημέρες μετά την επέμβαση. Αν και είναι πολλές οι νέες και ελπιδοφόρες χειρουργικές διαδικασίες που εξετάζονται και δοκιμάζονται (διαδερμική, λαπαροσκοπική. με πλοήγηση αλλα όχι ρομποτικά), η κλασική σπονδυλοδεσία παραμένει η κυρία χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της εφηβικής σκολίωσης, μέχρι σήμερα γιατί επιτρέπει να γίνονται οι καλύτεροι χειρισμοί διόρθωσης με τη μεγαλύτερη ασφάλεια. Ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός σπονδυλικής στήλης θα συζητήσει μαζί σας όλες τις λεπτομέρειες για τις διαθέσιμες επιλογές χειρουργικής αντιμετώπισης της σκολίωσης και θα απαντήσει σε όλες σας τις απορίες σας, προκειμένου να καταλήξετε στην κατάλληλη επιλογή θεραπείας.

H χειρουργική αντιμετώπιση της σκολίωσης θα σταματήσει μόνο την περαιτέρω αύξηση της καμπυλότητας ή θα βοηθήσει και στην ευθυγράμμιση της καμπυλότητας;

Η χειρουργική διορθωτική σπονδυλοδεσία σταματάει την αύξηση της καμπυλότητας και βελτιώνει σημαντικά την καμπυλότητα.

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης η συνεχής νεύρο-παρακολούθηση του ασθενή, ο κατάλληλος εξοπλισμός, η προσαρμοστικότητα και η εφαρμογή των κατάλληλων τεχνικών είναι μόνο μερικά από τα συστατικά της επιτυχίας.

Αυχενική στένωση και αυχενική μυελοπάθεια

Αυχενική στένωση και αυχενική μυελοπάθεια

Συχνά, η φθορά της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προκαλέσει αυχενική στένωση. Η αυχενική στένωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται μείωση του εύρους του σπονδυλικού σωλήνα όπου ευρίσεται άνετα ο Νωτιαιος Μυελός, με αποτέλεσμα την συμπίεση του νωτιαίου μυελού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη αυτού με μυελοπάθεια.

Πρόληψη οστεοπόρωσης: Τι μπορείτε να κάνετε ως ενήλικας για την πρόληψη της οστεοπόρωσης;

Πρόληψη οστεοπόρωσης: Τι μπορείτε να κάνετε ως ενήλικας για την πρόληψη της οστεοπόρωσης;

Ως ενήλικας, μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για να υποστηρίξετε τη διατήρηση των υγιών οστών, αλλά και να αποφύγετε την πρόωρη απώλεια οστού. Μικρές αλλαγές στη διατροφή σας, η επαρκής άσκηση και η αποφυγή ανθυγιεινών συνηθειών δεν θα βοηθήσουν μόνο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, αλλά θα επηρεάσουν και τη γενική ευημερία σας. Ακολουθούν κάποιες γενικές συμβουλές για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση προβολής του μεσοσπονδύλιου δίσκου

Χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση προβολής του μεσοσπονδύλιου δίσκου

Οι περισσότεροι ασθενείς στους οποίους έχει προκύψει προβολή του μεσοσπονδύλιου δίσκου θα νιώσουν καλύτερα μετά από 6 εβδομάδες, ενώ 7 στους 10 ασθενείς θα νιώσουν καλύτερα στους 3 μήνες από την έναρξη συντηρητικής θεραπείας.

Ολική αρθροπλαστική ισχίου με εφαρμογή πρωτοκόλλου ταχείας ανάρρωσης - Πλεονεκτήματα

Ολική αρθροπλαστική ισχίου με εφαρμογή πρωτοκόλλου ταχείας ανάρρωσης - Πλεονεκτήματα

Με την ολική αρθροπλαστική ισχίου αντικαθίσταται η φθαρμένη άρθρωση από τεχνητή πρόθεση.

Μια ήπια σκολιωτική καμπυλότητα είναι λόγος ανησυχίας;

Μια ήπια σκολιωτική καμπυλότητα είναι λόγος ανησυχίας;

4 στα 5 άτομα που πάσχουν από σκολίωση έχουν καμπύλες μικρότερες από 20 μοίρες. Τέτοιες καμπύλες συνήθως περνούν απαρατήρητες από το μη εκπαιδευμένο μάτι και δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας, εφόσον δεν δείχνουν σημάδια περαιτέρω εξέλιξης.

Σπονδυλική Στένωση Οσφυϊκής μοίρας

Σπονδυλική Στένωση Οσφυϊκής μοίρας

Στη σπονδυλική στένωση, οι ρίζες των νωτιαίων νεύρων και/ή η ιππουρίδα παγιδεύονται ή συμπιέζονται από το οστικό οίδημα και τις οστικές υπεραναπτύξεις (οστεόφυτα) που αναπτύσσονται στον νωτιαίο σωλήνα λόγω της στένωσης αυτών των νευρικών διόδων. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις η στένωση προκαλείται από κύστεις, λιπώδεις διηθήσεις ή όγκους στον σπονδυλικό σωλήνα.

Σπονδυλόλυση - Θεραπεία

Σπονδυλόλυση - Θεραπεία

Για τη θεραπεία της σπονδυλόλυσης, συχνά βοηθά η αποφυγή της υπερλόρδωσης δηλαδή της κίνησης προς τα πίσω της σπονδυλικής στήλης, καθώς και μια περίοδος ανάπαυλας από κάποιο συγκεκριμένο άθλημα. Μετά την επούλωση του κατάγματος καταπόνησης, οι ασθενείς συνήθως μπορούν να επιστρέψουν στο αγαπημένο τους άθλημα.

Image

ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μαρία Κάλλας 11 & Γραβιάς 2, 546 45 Θεσσαλονίκη
τ. +30 2310 895100 / κ. +30 6936 840840
Γραμματεία: κ. +30 6981645080

info@advancedorthospine.gr