Σπονδυλόλυση - Εισαγωγή

Σπονδυλόλυση - Εισαγωγή

Η σπονδυλόλυση είναι μια αιτία πόνου στην μέση σε νέους ανθρώπους. Είναι γνωστή ως «κάταγμα κόπωσης» και, όπως πολλά κατάγματα κόπωσης στον αθλητισμό, συνήθως επουλώνεται χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα.

Ποιος παθαίνει σπονδυλόλυση;

Διάγνωση της σπονδυλόλυσης συμβαίνει, όταν παρατηρούνται συστηματικά πόνοι στην μέση, μετά από επίπονα αθλήματα. Η σπονδυλόλυση εμφανίζεται συνήθως σε νεαρούς γυμναστές και αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα «ρίψης», και ιδιαίτερα σε εκείνους που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό.

Τί προκαλεί την σπονδυλόλυση;

Η σπονδυλόλυση είναι ένα κάταγμα καταπόνησης που συμβαίνει στον ισθμό του σπονδύλου, ο οποίος είναι τμήμα του πίσω μέρους του οστού της σπονδυλικής στήλης. Δεν αποτελεί ένα σοβαρό τύπο κατάγματος, επομένως συχνά οι καθημερινές δραστηριότητες μπορούν να συνεχιστούν κανονικά. Χρειάζεται μια διαγνωστική προσέγγιση στο πρόβλημα του ασθενούς, με μια σειρά εξετάσεων, όπως ακτινογραφίες, μαγνητική και αξονική οσφυϊκής μοίρας.

Η σπονδυλόλυση αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες διακοπής του πρωταθλητισμού και συχνά είναι το τέλος μιας αθλητικής καριέρας. Όλα όμως μπορούν να έχουν ένα αίσιο τέλος εφόσον ακολουθηθεί συγκεκριμένο διαγνωστικό και θεραπευτικό πρωτόκολλο.

Tags