Σπονδυλολίσθηση - Εισαγωγή

Σπονδυλολίσθηση - Εισαγωγή

Σπονδυλολίσθηση συμβαίνει όταν ένας σπόνδυλος ολισθαίνει προς τα εμπρός πάνω σε έναν άλλο. Υπάρχουν πολλοί τύποι σπονδυλολίσθησης, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται οι ακόλουθοι:

  • Εκφυλιστική σπονδυλολίσθησηΗ εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση είναι μια κατάσταση που συμβαίνει κυρίως τους  ηλικιωμένους και αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα του συνδρόμου Facet (σύνδρομο ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων) και της αναδιαμόρφωσης των αρθρώσεων.Η φθορά των αρθρώσεων, η κατάρρευση των δίσκων και η κάμψη των συνδέσμων μπορεί να οδηγήσουν στην ολίσθηση κάποιου σπονδύλου. Οι εκφυλιστικές μορφές εμφανίζονται συνήθως σε γυναίκες, άτομα ηλικίας άνω των πενήντα ετών και σε Αφροαμερικανούς. Η σπονδυλολίσθηση έχει ως συνέπεια τη συμπίεση των νεύρων στον σπονδυλικό σωλήνα, προκαλώντας πόνο στα πόδια και στους γλουτούς.
  • Ισθμική σπονδυλολίσθησηΗ ισθμική σπονδυλολίσθηση είναι λύση της συνέχειας του οστού (σπονδύλου) μεταξύ των άνω και των κάτω αρθρικών αποφύσεων. Το τμήμα αυτό ονομάζεται ισθμός (pars interarticularis). Αυτό συνήθως προκύπτει ως κάταγμα κατά την εφηβική ηλικία και υποχωρεί, αλλά μπορεί κάποια στιγμή να ολισθήσει περαιτέρω ή/και να προκαλέσει πόνο στο πόδι.
  • Τραυματική σπονδυλολίσθηση: Η τραυματική σπονδυλολίσθηση είναι σπάνια και προκύπτει από οξέα κατάγματα στο νευρικό τόξο, εκτός του ισθμού. Για παράδειγμα οξύ κάταγμα στον σπόνδυλο C2 στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. 
  • Δυσπλαστική σπονδυλολίσθηση: Η δυσπλαστική σπονδυλολίσθηση προκύπτει από συγγενείς ανωμαλίες των άνω ιερολαγόνιων αρθρικών αποφύσεων ή των κατώτερων αρθρικών αποφύσεων του πέμπτου οσφυϊκού σπονδύλου.
  • Παθολογική σπονδυλολίσθηση: Η παθολογική σπονδυλολίσθηση προκαλείται είτε από λοίμωξη είτε από κακοήθεια. 
  • Μετεγχειρητική σπονδυλολίσθηση: Η μετεγχειρητική σπονδυλολίσθηση προκαλείται από επιπλοκές μετά από χειρουργική επέμβαση.

Η σπονδυλολίσθηση είναι πιο συχνή στη χαμηλή οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και είναι δυνατόν να υπάρχει χωρίς να προκαλεί συμπτώματα. Στην πραγματικότητα, περίπου το 50% των ατόμων που πάσχουν από σπονδυλολίσθηση, δεν το γνωρίζουν. Θεραπεία απαιτείται, μόνο εάν η σπονδυλολίσθηση προκαλεί συμπτώματα. Εάν προκύψει σπονδυλολίσθηση  σε ένα παιδί που βρίσκεται στην περίοδο της ανάπτυξης, είναι απαραίτητο να βρίσκεται σε ιατρική παρακολούθηση, μέχρι το τέλος της ανάπτυξης.

To ποσοστό της ολίσθησης προς τα εμπρός καθορίζει τον «βαθμό» της ολίσθησης, ο οποίος κυμαίνεται από «υψηλός» έως «χαμηλός. Συνήθως, όσο χειρότερη είναι η σπονδυλολίσθηση, τόσο πιο πιθανό είναι να προκαλέσει πόνο. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά την περίοδο της ανάπτυξης ενός ατόμου, κατά την οποία το οστό επιμηκύνεται, λόγω ενός κατάγματος καταπόνησης, με αποτέλεσμα να φτάνει συνήθως έως τη ρίζα του νεύρου L5, στο σημείο που βγαίνει από τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο στα πόδια (ισθμική σπονδυλολίσθηση). Η εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση εμφανίζεται συνήθως με την πάροδο του χρόνου και επηρεάζει τα νεύρα που περιέχονται εντός του σπονδυλικού σωλήνα (παρόμοια με τη σπονδυλική στένωση). Και οι δύο αυτοί τύποι σπονδυλολίσθησης (ισθμική και εκφυλιστική) μπορούν να επηρεάσουν και τις δύο πλευρές της σπονδυλικής στήλης, αλλά περιστασιακά επηρεάζουν τη μία πλευρά περισσότερο από την άλλη. Άλλες καταστάσεις σπονδυλολίσθησης είναι σπάνιες, συμπεριλαμβανομένων των συγγενών ή τραυματικών περιπτώσεων.

Το υψηλό ποσοστό ολίσθησης των βαθμών 3-5 (συχνότερα ισθμική) είναι πιο σπάνιο σε σχέση με το ποσοστό ολίσθησης των βαθμών 1-2 (συχνότερα εκφυλιστική ή ισθμική).

Ποιος παθαίνει σπονδυλολίσθηση;

Μεταξύ 4 - 8% του πληθυσμού θα εμφανίσει σπονδυλολίσθηση. Εντοπίζεται μερικές φορές ως τυχαίο εύρημα σε κάποια απεικονιστική εξέταση. Οι μισοί, περίπου, πάσχοντες θα εμφανίσουν πόνο στην πλάτη που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επεκτείνεται στα πόδια. Φαίνεται, ότι η σπονδυλολίσθηση εμφανίζεται πιο συχνά στους αθλητές και στις γυναίκες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί την αιτία εμφάνισης πόνου στην πλάτη σε άτομα νεαρής ηλικίας.

Απεικόνιση ισθμικής σπονδυλολίσθησης

Τι προκαλεί την σπονδυλολίσθηση;

Υπάρχουν διαφορές στη συχνότητα εμφάνισης της σπονδυλολίσθησης σε σχέση με το φύλο και την εθνικότητα, για αυτό ως κύρια αιτία που προκαλεί σπονδυλολίσθηση θεωρείται η γενετική προδιάθεση.

Tags